Veilige gemeente
De Gereformeerde Gemeente van Apeldoorn wil een veilige gemeente zijn voor ieder die op enige wijze betrokken is bij het werk van de kerk. Een veilige gemeente is een gemeente waarvan de leden iedereen – zowel binnen als buiten de kerk – met respect behandelen.
De apostel Paulus gebruikt voor de gemeente van Christus het beeld van het lichaam dat een eenheid is die uit vele delen bestaat. Er zijn verschillende gaven, maar er is één Heere. En hoewel er heel verschillende taken en ambten zijn, kan de een niet zeggen dat hij of zij meer is of belangrijker dan de ander. Concreet betekent dit dat niemand misbruik mag maken van zijn of haar positie en de kerkenraad van de gemeente corrigerend zal moeten optreden als er onverhoopt sprake is van grensoverschrijdend gedrag en vertrouwen is geschonden.
Beleidsplan
Onze gemeente – de Gereformeerde Gemeente te Apeldoorn – heeft er daarom voor gekozen om een actief en gedegen preventie- en integriteitsbeleid uit te werken. Het beleidsplan Veilige Gemeente is door kerkenraad vastgesteld op 2 juli 2024 en hier te raadplegen.
Protocol Seksueel Misbruik
De kerk behoort dus een veilige plaats te zijn. De kerkenraad vindt dat vanzelfsprekend. Het is de Heere die dit van ons eist in de Bijbel. Gelukkig ervaren de meeste mensen die veiligheid ook. Helaas is het soms anders. Ook binnen kerkelijke verhoudingen komt (seksueel) misbruik voor. Als dat bij u (jou) het geval is, mag u (jij) dat zeggen. Ook als dat binnen onze eigen gemeente, in onze kerk gebeurt.
De kerkenraad vindt het belangrijk dat (doop-)leden en ook gasten bij de ambtsdragers terecht kunnen. Ook kan contact worden opgenomen met een van onze vertrouwenspersonen, zie voor contactgegevens de (digitale) gemeentegids.
Maar als de drempel daarvoor te hoog is, is er een onafhankelijk adres waar u/jij terecht kunt. Voor ons kerkverband is een adviescommissie ingesteld waar gemeenteleden en/of gasten terecht kunnen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik in een pastorale of kerkelijke gezagsrelatie. Het gaat dan over misbruik door een ambtsdrager (ouderling, diaken, predikant). Of door een andere persoon met gezag in de kerk. Dat is iemand die door de kerkenraad is benoemd (zoals een koster, organist, dirigent, lid van de evangelisatiecommissie of leider van een vereniging).
Seksueel misbruik wordt terecht in onze samenleving als misdrijf beschouwd. De rechter kan iemand ervoor veroordelen. Omdat het zo ernstig is wil ons kerkverband dat gemeenteleden terecht kunnen bij de onafhankelijke adviescommissie. Op de website https://www.gergeminfo.nl/seksueel-misbruik is hierover meer informatie te vinden.